Home studio. Daar heb ik lang over nagedacht, te lang, want nu een en ander gerealiseerd is ben ik heel blij dat dit ook gebeurd is.

Dus in mijn keldertje een soort man cave gemaakt, niet helemaal wat ik wilde (laag plafond) maar prima plek om bezig te zijn.

Als het over muziek gaat moet ik zeggen dat ik wel een boek zou kunnen schrijven. Over muziek en alles wat ik daarmee beleefd heb. Daarmee wil ik nu niemand belasten. Toch wil ik een ding voorop zetten en dat is de oorsprong muziek. Mijn muziek wereld is door mijn ouders en tante geinitieerd. Sommige zullen na bezoek van mijn site wel zeggen, hadden ze dat maar nooit gedaan. Maar goed ik heb er veel plezier mee beleefd en nog vandaag. Een andere reden is mijn geloof in God. Voor Hem heb ik jaren in een kerk gespeeld (nu nog), niet de traditionele muziek, maar eigentijdser, en toen ik volwassen werd ben ik zelf muziek gaan schrijven, soms met hulp van anderen of samen (Norbert Schmidt).

Acht jaar lang gespeeld in een band (Eternal Rock), dwars door heel Nederland, Belgie en een stukje Duitsland. Zelfs nog een LP gemaakt (1980), hmmm o.k. toch leuk. Lekker ouderwets met een 32 kanaal multitrack recorder (Eurosound) En vooraf demo's gemaakt in Plahadima Studios in Heerlen. Lekker Ttwee sporen en weinig trukjes mogelijk, dus gewoon foutloos spelen.

Zo zijn er muzikaal nog heel veel ideeen blijven hangen die nooit life zijn uitgevoerd of opgenomen. Wel nu, met de huidige technologie (boy, wat had ik die software vroeger graag gehad) is de sky de limit.

En dan heb ik nog niet over internet, met z'n mogelijkhden en bronnen van informatie. Zoals al gezegd is dat ook een stuk van mijn motivatie om deze site te maken. Delen! En is het niet zo dat delen dubbel plezier geeft?

Ik heb ooit al op een Atari computer midi opnames gemaakt (Steinberg Pro 24) en die ook nu kunnen overzetten naar Cubase, mijn DAW. Ik gebruik nu Cubase Elements 8, ruim voldoende en niet duur.Kan zelfs video, maar dat is weer een andere wereld.

 


Oh man, die VST modules, synths en effecten, ik krijg al kippevel als ik het type. Geweldige sounds. Zelfs mijn oude Yamaha DX7 is in software verkrijgbaar, meer voices, meer preset en eenvoudig te editen. Hammond in alle soorten en maten, Leslie, alle varianten. En dan ben nog maar net begonnen. Heel veel is FreeWare, en uiteraard is ook veel te koop, voor soms stevige prijzen. Maar bij sommige loont het zich gewoon.

Ook de oude Prophet 8 en de Oberheim, Korg synths met alle toeters en bellen. Natuurlijk een beetje jaren 80, 90. Maar ik hoor tegenwoordig naast alle trance, house, dance of wat dan ook, veel van die classic sounds, die weer helemaal in zijn. Ik zie op TV zelfs weer bands die met die loeizware oude Hammonds en Leslie boxen slepen. Je moet maar zin hebben. Digitaal kom je toch wel erg dicht bij, ook zulke instrumenten. Vroeger tien duizenden guldens, en nu zomaar gratis of betaalbaar in je keldertje.

 

 

Eerst maar eens een geschikt PCtje geregeld. Een Dual Core van Fujitsu Siemens. Die kon ik eenvoudig oppompen tot een Quad Core. Dus een stuk sneller. Nu nog wat geheugen scoren en dan heb ik het maximum voor de PC bereikt. Is nu al snel genoeg. Nu in het bezit van een Behringer Xenyx 1832 USB wat al mijn zorgen voor inputs e.d. deed verdwijnen. Helemaal top, en bijna geen ruis. Dan het grootste project mijn monitor. Ik heb een stel Visaton woofers op de kop getikt ( 8") en een paar tweeters van vergelijkbaat kaliber. Visaton biedt een programma Boxsim.exe aan waarmee je heel nauwkeurig monitoren kunt simuleren en bouwen. Uiteindelijk gebouwd, en voila, een prima monitor. Net een stel Alesis Prolinear 720 gevonden en gekocht voor een heel goede prijs. Nou, ik ben trots op mijn Visaton monitors, iets meer midden, maar hoog en bas, nagenoeg gelijk aan de Alesis jongens. Een berg kabels gekocht en ook zelf gemaakt. (www.elektronica-online.nl) gewoon goed en niet duur. Nog even over de kelder. De achterwand met een rest licht grijs noppenschuim bekleed, niet helemaal. Is niet nodig, effect is goed te horen, en maakt reflecties redelijk dood.

Een microfoon boot gebouwd van wat oud materiaal dat ik nog had. Oud projectorscherm als standaard, een stuk gaas, een stuk L profiel van de GAMMA en een spuitbus met zwarte verf. En nog een paar T-wraps Noppenschuim had ik nog, twee mooie grijze stukken, en klaar was ik. Mic stand en plopfilter gekocht. Microfoon is een mooie condensator microfoon van een onbekend merk, maar klinkt akelig scherp.


En nu maar opnemen, songs schrijven, en gewoon mooie intro's en langere stukken schrijven, voor film of documentaire achtergrond. Ik doe dat nu ook voor MaastroClinic. Daar produceer ik instruktievideo's en video presentaties. Daar waar geen gesproken tekst is staat nu mijn muziek. Ik ben wel geen prof. fotograaf maar kan het blijkbaar wel (talent?) ik ben eigenlijk een Medical Fysics Engineer. Vertel ik op een andere pagina van deze site over. (MaastroCLinic)


 

Leuke verlichting gemaakt voor het mengpaneeltje ... een paar simpele kerstlichtjes (led), oude GSM voeding (5volt), plastic U profiel, wat lijm en een spuitbus zwarte verf en klaar was het.

Andere hardware die ik heb is een eindversterker van Samson 2 x 85 watt RMS. Top versterker voor mijn eigen Visaton monitoren. De Alesis Prolinear 720 hebben ingebouwde versterkers. Mijn hoofdtelefoon is een Sennheiser HD 515, klinkt top. Ik gebruikt een Yamaha S80 met gebalanceerd toetsenbord. Ik heb weinig beter toetsen gevoeld. Mag dat zeggen, heb nog een vleugel in de huiskamer staan. Dus weet hoe zoiets moet voelen. Ik gebruik hem eigenlijk alleen als masterkeyboard, de sounds komen allen van de VST modules, heerlijk. De rest zijn nog wat oudere zaken, versterker, equalizer. DAW draait onder Windows 7 ook omdat Steinberg adviseert nog niet over te stappen naar Windows 10 totdat zij klaar zijn met testen.

 


 

Opnemen, studio, techniek en wat nog meer.....

Nog iets te vertellen over wat ik onlangs geleerd heb. Meestal via internet, maar ook van kenners. Mijn tip is dan ook kijk goed rond op het net, je kunt er heel veel informatie vinden over b.v. opnemen van een stem of akoustische instrumenten. Er bestaan prachtige cursussen voor veel geld, maar je kunt met een beetje zoeken al die kennis vinden op het net en dan toepassen. Luister vooral naar goede tracks, die goed zijn afgemixed. Let op hoe met name vocals worden opgenomen, lees hier over en luister goed naar b.v. inzet van compressors, equalizers en reverbs, Verkeerd gebruikt maken opnamen stuk, die je eigenlijk beter wilde maken. En mijn ervaring in deze korte tijd dat ik bezig ben: Minder is vaak Meer.

Voor de VST modules hoef je niet veel te doen, zoek je sounds, zorg dat je niet overstuurd en klaar. Zorg dat de DAW software onder de knie hebt, althans voor dat deel dat je gebruitk. Want er zijn toch nog legio mogeljk die ik ook nu nog dagelijks ontdek.

Het klinkt een beetje of ik er al veel vanaf weet, maar dat is niet zo. Ik gebruik vooral mijn oren en luister zo goed mogelijk. Leer naar de verschillende frequenties te luisteren, zijn die evenredig verdeeld.Hiervoor kun je ok software gebruiken, een analyser laat zien hoe je spectrum uitziet.


 

En dan misschien nog iets over hoe ik dingen doe.

Componeren, een heel duur en groot woord voor iets wat heel natuurlijk is. En zeker, je kunt er een opleiding voor volgen, enz. De Schepper heeft mensen echter een talent gegeven (sommigen hebben andere talenten) die je moet ontwikkelen. Nu bij mij gaat het meestal s'avonds van start. In de morgen heb ik weinig inspiratie. Maar in de avond als ik wat moe ben, begin ik gewoon wat te spelen met wat accoorden, sounds, drumgrooves, en dan in eens pakt me iets en dat neem ik dan direct op, niet te veel wieberen aan instellingen, gewoon het idee vastzetten. Daarna nog wat fine tunen, saven en stoppen. Later moment weer luisteren. Pakt het je nog steeds, doorgaan en anders stoppen

.

 

Tekst schrijven. Dat is weer iets heel anders. Daar ben ik niet zo goed in. Maar waarom moeilijk doen. Op internet staan vele sites die gratis teksten (poems, lyrics) aanbieden. Niet alles is even geschikt, maar er is ook geen verbod om de teksten aan te passen, ritmisch te maken, andere woorden gebruiken, meer coupletten, chorus, bridge enz. Net bezig geweest met een heel mooie tekst en nu eens andersom gewerkt. Een melodie gemaakt op die tekst. Is voor mij wat lastiger, maar de tekst stuurt je al naar een bepaalde sfeer, en dat helpt mij.

Het enige probleem met deze hobbie is dat er veel tijd in gaat zitten. En het belangrijkste in mijn leven is toch wel mijn gezin, mijn vrouw. Dus een gebalanceerde tijdbesteding is echt noodzakelijk!

 

Nou even zoeken en voor een super prijs een setje Yamaha HS 80 kunnen kopen. Mooi strak en evenwichtig geluid, zonder poespas.
Een echt eaanrader voor de amateur, maar ook de semi prof.
maar goed was zeg ik, alom bekend.

Helemaal super

Wat een fantastiche synth was dit. Een kristal helder sound en een gigantische dynamiek en diepte. Yamaha DX7.

Nou hier naast wat ideetjes, kort en nog niet af (foutjes).
De meeste stukjes zijn ontstaan uit een serie accoorden en dan voorzien met andere instrumenten.

Een foto van mijn werkplek, of liever gezegd genietplek. Alles wat mijn hartje begeert. Och ja, het kan groter, beter, maar voor mij zit er alles is wat ik nodig heb,

Een overzichtfoto van mijn werkplek, of lieve genietplek

 

 

 

 

   
   

 

 

 

 

P.W.Roman Music Colors © 2016