Mijn vak, werk. Ik ben werkzaam bij MaastroClinic als Medical Fysics Engineer. Een prachtige titel, en ja, het is ook een prachtig vak. Wat houdt het in. Ik ben eigenlijk een electronicus, die een opleiding tot versneller technicus heb gevolgd. Een versneller, is een apparaat waarmee mensen worden bestraald die kanker hebben. Ik ga niet in op de medische kant van het verhaal, maar wel de technische kant.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Even kort, in deze versneller worden electronen vrijgemaakt, die in een versnellerbuis worden versneld tot nagenoeg de lichtsnelheid en dus met die snelheid (lees massa) tegen een stukje metaal
(tungsten) opbotsen en daar electronen van het tungstenatoom uit hun baan schieten. Als dit gebeurd gaan elektronen uit de buitenste laag van het atoom de plek op vullen en bij dat proces komen fotonen vrij die we kunnen gebruiken voor het bestralen van tumoren. Dit is nu zeker heel simplistisch uitgelegd, maar daar komt het op neer.

Naast de technische kant van de versneller doe ik in mijn vak ook metingen aan kwaliteit van de straling. Met andere worden doet de machine wat we denken dat hij moet doen. Dus de energie van de fotonen, of hoe diep kan de straling door dringen in de patient, en uiteraard de vorm van de bundel die een patient treft. Daarvoor zijn ook vele en uitgebreide metingen nodig, die tekens keer weer moeten worden herhaald om de kwaliteit ook te borgen.

Technisch zijn er natuurlijk heel wat zaken die in zo'n versneller kunnen misgaan. Dit alles wordt dan door software bewaakt, en gesignaleerd. En als de behandeling in gevaar komt. dan moet de software ingrijpen en de behandeling stoppen. Veel van die beveiligingen zij dubbel uit gevoerd en zelfs driedubbel. Naarmate de impact voor de patient groter wordt, neemt de veiligheid toe.

In mijn carriere heb ik de drie grote vendors van versnellers leren kennen. Elekta (vroeger Philips) Siemens en Varian. Momenteel staan er in Maasticht en Venlo Varian Truebeam versnellers. Een volledig digitale machine, en ik moet zeggen een super betrouwbare machine maar ook technisch heel toegankelijk letterlijk en figuurlijk. Stabiliteit is in bestraling natuurlijk heel belangrijk, je moet blindelings kunnen vertrouwen op wat dat ding doet, want anders kan hij dodelijk zijn. Letterlijk! Zo als ik al meldde bestralen is een bombardement van fotonen (rontgenstralen) op een tumor. Tja en dan gaat de techniek verder, protonen. Het volgende werkgebied van me. Moet nog beginnen, maar ik zie er naar uit. Mevion is onze komende leverancier de enige met een compact cyclotron. Nog effectiever dan fotonen.

 

Er is heel veel geschreven over deze radiotherapie wereld. Het is een breed gebied, met vele technische aspecten en veel innovaties. Zo lijkt het me meer zinnig om dit vak te promoten. Naast al die techniek doe je ook iets voor je medemens. Onze inspanningen zorgen er in elk opzicht voor dat de patient, die toch vaak met een doodsdreiging rondloopt, een betere kans krijgt om te overleven. Dat is ook iets wat mij motiveert om tot het uiterste te gaan. 0.5% is nauwkeuriger, dan 1% en als het kan dan ga ik (we) ervoor.

Heb je vragen hierover, mail me.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

P.W.Roman Music Colors © 2016